Det skal klikke, før det hjælper

”Den gode kemi” er helt afgørende for, om du får noget ud af et terapiforløb. Diplomer, uddannelser og certificeringer hjælper nemlig ikke, hvis der ikke også er et stærkt tillidsforhold mellem klient og terapeut.

DSC_1197.jpg

Da hendes arbejdsplads i 2015 gennemførte en større fyringsrunde, blev det svært for projektkoordinator Camilla at finde ud af, hvem der gjorde hvad. Alt blev vendt op og ned, og for Camilla betød det en hverdag med hovedpine, kvalme og svimmelhed. Først efter seks måneder indså hun, hvor slemt det stod til. Hun blev sygemeldt i 6 uger. Med stress.

"Gennem min sundhedsforsikring fik jeg tilknyttet en kognitiv psykolog. Desværre følte jeg mig ikke forstået af psykologen og fik ikke fat i kernen til, hvorfor jeg lider af stress. Jeg forstod ikke hans måde at behandle på. Jeg gik derfra og følte mig misforstået. Jeg fik en følelse af at være unormal og forkert, fordi jeg gik med de følelser og tanker, som jeg nu gjorde. Jeg valgte dog at fortsætte forløbet. Jeg troede og håbede sådan på, at han kunne hjælpe mig”.

Camilla havde tidligere haft en traumatiserende oplevelse i forbindelse med et færdselsuheld, som berørte hende dybt, men psykologen afviste, at det kunne have nogen relation til hendes nuværende stress. Hun følte hverken hun blev set eller hørt, og efter 5 gange besluttede hun sig for at stoppe.

Psykologen mente ikke, han kunne hjælpe hende mere, og Camilla mente ikke, han havde hjulplet hende. Men en ting tog hun med sig:

”Der er ingen healing i at sidde og føle sig forkert”.

Selvom hun efter et år var tilbage på arbejde på fuld tid, blev det aldrig rigtig godt, og da det ikke havde klikket med den kognitive psykolog, trængte hun alvorligt til at tale med nogen. Og denne gang skulle det være en, der selv havde prøvet at være i hendes sted. I et ugeblad læste hun en artikel om terapeuten Mette Rygaard, som umiddelbart resonerede med hende:

”Jeg følte, artiklen var skrevet til mig. Mette havde selv tidligere, i et job som mindede om mit, været stressramt og hendes beskrivelse af sin stressperiode, gav genklang hos mig. Jeg tænkte, at hun kunne identificere og relatere til mig, så jeg skrev en mail til Mette om, hvad jeg havde været igennem og så aftalte vi et møde”.

Både Mette og Camilla husker tydeligt den første session, hvor Camilla fik rum til at lette sit hjerte og vigtigst af alt, følte Camilla sig for første gang forstået:

 ”Og det havde jeg savnet”!

”Ja”, siger Mette Rygaard”, min opgave er at lytte, føle og mærke og sætte ind der, hvor er der strøm på, hvor der er bevægelse. Netop der, stopper jeg op og går i dybden med klienten. For at Camilla kan skabe den forandring, hun ønsker, skal hun ud over at forstå det med sit hoved også ned i kroppen og mærke sine følelser og sansninger”.

Mette Rygaard har ikke altid været samtaleterapeut, men hun har altid været god til at lytte, holde fokus og spore sig ind på, hvad der er vigtigt for den enkelte. Efter mange år som marketingansvarlig i en stor dansk designvirksomhed, oplevede hun selv, hvad stress kan gøre, og for hende blev det en begyndelse til et nyt liv som samtale – og psykoterapeut. Hun benytter sig af nogle bestemte metoder, der er bygget op over emotionelle processer, som er centrale elementer for ændring i sindstilstanden. Men først og fremmest lytter hun:

”Jeg tager udgangspunkt i det menneske, jeg sidder med, og jeg diagnosticerer ikke. Jeg sidder med Camilla og er med hende, og jeg gør mig umage for at sætte mig ind i, hvordan hun har det. Min egen bagrund, hvor jeg kender til stress, fordi jeg selv har oplevet det på egen krop, giver mig en pejling om, hvor jeg skal lytte ekstra godt efter. Hvor er vi henne? Hvor er der noget dysfunktionelt, f.eks. i nogle relationer. Jeg skal ikke rådgive, men hjælpe til, at noget kan blive gjort anderledes”, siger Mette Rygaard, og understreger, at hun ikke vil kritisere andre terapiformer, for der er noget godt at hente i de fleste anerkendte og velfunderede terapeutiske systemer.

Faktisk afhænger resultaterne ikke af formene, men i højere grad af relationen mellem terapeut og klient.

”At føle sig forstået, set og hørt, at kunne læne sig ind i et andet menneske, det er der, healingen begynder. Jeg vil skyde på at 80% af al terapi, der virker, er pga. relationen mellem terapeut og klient.

I dag har Camilla haft en session hos Mette for femte gang:

”Allerede efter tre gange, var der sket så meget mere her i dette forløb. Jeg følte mig jo forstået, og jeg er også blevet løftet ud af min comfortzone. Selvom der er empati og forståelse, skal jeg jo ikke bare pleases, for så sker der ikke noget. Mette havde advaret mig om, at hun ville presse mig til at mærke efter. Mærke mine følelser. Jeg har altid haft svært ved at være i mine følelser, og det er sjældent jeg glædes over noget i længere tid af gangen. Jeg er hurtigt videre.

Derfor har det betydet meget for mig, at jeg er begyndt at finde glæde i de små ting. Ting, jeg ikke tidligere har brugt energi på eller tillagt opmærksomhed. Det er måske små ting, men det er stort for mig at opleve”.

”Der er ikke to klienter, der er ens, så min rolle som terapeut er at være ydmyg over for det enkelte menneske, jeg er sammen med. Jeg inddrager mig selv i forløbet og jeg bruger mit eget nervesystem meget som pejlemærke. Som terapeut må man ikke sidde og have planer på klientens vegne, men være med det som er lige nu og her, og det er en meget subtil fornemmelse”, siger Mette Rygaard.

Nu, fem gange senere, hvad er det så, Camilla oplever, der har bidraget til et liv med mindre stress, mere glæde og positive oplevelser?

”Jeg har fået hjælp af Mette til at takle visse situationer anerledes. Ansvaret for forandring ligger hos mig. Det er hårdt og energikrævende, men hos Mette har jeg fået selvindsigt og følelsen af at blive mødt og forstået. Jeg har på intet tidspunkt følt mig forkert, dum eller mærkelig i hendes selskab. Vi har haft god kemi fra starten. Og det har betydet alverden…”, slutter Camilla.

22-DSCF3889.jpg

Skrevet af journalist, Anne Absalonsen.